11 Şubat 2012 Cumartesi

yağmur neden damla damla yağar

yağmur neden damla damla yağar

Yağmur, atmosferdeki su buharının çeşitli süreçlerden geçmesiyle oluşan bir olaydır. Bu oluşum üç evreden geçer: Doyma, yoğunlaşma ve boşalma fazları.
1. Doyma fazı: Nemli havanın, çiğ noktası sıcaklığına kadar soğumasiyle oluşur. Dört doyma sürecinden yalnız yükselme hareketlerinden doğan adiyabatik genleşme olayı, yağmurun oluşumu ile sonuçlanır.
2. Yoğunlaşma fazı: doymuş hava, içindeki su buharını, çok küçük (1 ilâ 20/ı çapında) su damlacıkları halinde atar. Doyma sonucunda otomatik olarak yoğunlaşma olmaz. Yoğunlaşma için havada yoğunlaşma çekirdekle rinin bulunması gerekir. Yoğunlaşan su, bulutlu havaya yol açar ve su damlaları çok küçük olduğundan havada asılı kalır (koloidal asıltılar).
3. Boşalma fazı: Bulutun koloidal dengesi bozulur ve bazı damlacıklar, yükselen akımları taşıyamayacağı kadar büyür (0,5'ten 2,5 mm'ye kadar). İşte o zaman yağmur yağar.
Bulut, sadece bir katalizör rolü oynar. Aşağıda bulunan su buharı yukarı doğru sürüklenip yeni yeni bulutlar oluşturur. Yani yağmur, kendi suyunu temin eder. Fakat boşalmanın en önemli etkeni olan damlaların büyümesi, bulutun içinde meydana gelir. Bu oluşumda üç mekanizma birleşir: a) Bulutun üst kısmında yer alan buz tanecikleri, sıvı suyun buz halinde katılaşmasına ve billurların irileşmesine yol açar. Ağırlaşan bu billurlar düşer ve yere varmadan erir; b) nemçeker çekirdekler de aynı etkiyi yapar (buz billurları taşımayan bulutlardan oluşan ender yağmurlar bü şekilde açıklanır); c) şiddetle yükselen hava akımları (meselâ soğuk cepheler), bulutlardaki damlacıkların birleşmesine yol açar.
Kaynak: Türk Ansiklopesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder